Постоянната комисия за иновации и технологии към Селскостопанска академия прие за иновативни пет научни разработки през 2020 година. Една от тях е наречена „Пиво с намалено съдържание на глутен” с авторски колектив проф. д-р инж. Габриела Маринова, доц. д-р Силвия Милева, проф. дтн инж. Валентин Бъчваров, гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии– София. Друга разработка е с наименование „Пиво с подобрени антиоксидантни и функционални свойства – пиво с плодове арония и боровинка“ и е с авторски колектив проф. д-р инж. Габриела Маринова, доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. д-р Ива Томова, ст. експерт Йолина Дачева, ст. експерт Албена Митрева от Института по криобиология и хранителни технологии в София.
Третата разработка е с работно заглавие „Конфитюр от Хеномелес“ и е с авторски колектив доц. д-р Петя Иванова от Института по консервиране и качество на храните – Пловдив, гл. ас. д-р Теодора Михова–Чавдарова и доц. д-р Диян Георгиев от Институт по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Следващата научна разработка е „Технология за производство на сорго за зърно” с авторски колектив доц. д-р Калин Сланев и доц. д-р Станимир Енчев от Земеделски институт в Шумен. Последната одобрена иновация е „Технология за производство на зелена маса от суданка” с авторски колектив доц. д-р Станимир Енчев, доц. д-р Калин Сланев и гл. ас. д-р Ахмед Мехмед от Земеделски институт в Шумен, доц. д-р Пламен Маринов-Серафимов и гл. ас. д-р Ирена Голубинова от Института по фуражни култури в Плевен.
Научните разработки са утвърдени от Управителния съвет на ССА и са предоставени на дирекция „Маркетинг и търговска дейност” в Академията, с цел предложения за реализация към определени целеви групи, както и на специалист по интелектуална собственост. Последният ще направи оценка на техния потенциал за получаване на патент.
С конкретните параметри и възможности за приложна дейност на приетите през 2020 г. от ПКИТ към ССА научни разработки на институти от структурата й последователно в следващите дни ще ви запознава електронната страница на Академията.