Португалци търсят телешко, свинско и птиче месо от България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Португалската компания Smiles Season Comercio se carnes e Frescos Lda проявява интерес към партньорство с български производители и преработватели на телешко, свинско и птиче месо, както и риба. Фирмата е сред най-големите големите търговци и доставчици за магазини и ресторанти в Португалия, съобщиха от Агенцията за малки и средни предприятия. Българските производители могат да се обръщат към посолството в Лисабон или директно на посочения мейл на компанията: [email protected]. Световното производство на месо през тази година се очаква да бъде над средните количества за последните 10 г., но повишението в ЕС ще бъде под 1%. Сред основните фактори за увеличеното производство са по-ниските разходи за изхранване на животните, но евентуално поскъпване на фуражите и спад в цените може да застрашат рентабилността на сектора.

Произведеното количество говеждо месо в света ще надхвърли 70 млн. тона през 2017 г., което е с 1,33% повече спрямо предходната година, показват прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за храни и земеделие към ООН. С доста сходна прогноза — за ръст от 1,25%, е и Департаментът по земеделие на САЩ.

Свинското месо се радва на силен интерес в България. Производството в страната се характеризира с висока степен на индустриализация и вертикална интеграция. Все пак то все още не е достатъчно за задоволяване на търсенето, особено от преработвателните предприятия. Свинското месо е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанската продукция в страната, а количествата трайно нарастват през последните години. Произходът е основно от ЕС – Испания, следвана от Франция и Германия.

Свинското месо е най-търсеното червено месо в света. Изобилният и евтин фураж през последните години, както и подобряване продуктивността на свинете-майки допринесоха за ръст в предлагането. Всички прогнози показват ръст в производството на свинско месо с около 1,5-2 млн. тона през 2017 г. до 119 млн. тона. Според USDA, ЕС ще изнася количества, близки до миналогодишните – около 3,3 млн. тона.

Пилешкото месо в България е предпочитано от българските потребители. Това се свързва най-вече с достъпните цени, на които се предлага. Местното производство успява в голяма степен да задоволи вътрешното търсене, но присъствие на пазара има и вносна продукция на конкурентни цени. Очаква се глобалното производство на птиче месо да се увеличи с 2% до рекордните 110 – 115 млн., т през 2017 г., а световният експорт през 2017 г. да нарасне с две на сто на годишна база. Силното търсене и все още приемливите цени на фуражите ще насърчат ръста. Увеличението в ЕС ще бъде около 1,7 – 2%, а в основата му ще бъдат страните от Централна и Източна Европа.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА