Популациите на повече от половината хищни птици в света намаляват

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Представяме Ви интервю със Стюард Бутчарт, ръководител на научния отдел на BirdLife International, относно наскоро излезлия доклад: „Състоянието на хищните птици по света“. Какви са заплахите пред тази величествена група от птици и какво можем да направим, за да им помогнем? Интервюто е поместено на сайта на БДЗП.

– Защо е важно да обърнем внимание на състоянието на хищните птици в частност?

– Хищните птици са сред най-емблематичните птици в света, но и са сред най-силно застрашените, като много от по-едрите видове се нуждаят от големи площи непокътнати гори, а други са преследвани, заради предполагаемото им въздействие върху добитъка и дивеча. Свързахме се с изследователи от Peregrine Fund, за да извършим оценка, фокусирана конкретно върху тази група.

– Какви са резултатите?

– Открихме, че 18% от хищните птици са застрашени от изчезване и 52% от видовете имат намаляващи световни популации. Това са много по-високи пропорции от тези при птиците като цяло. По-специално, видовете хищни птици, които живеят в горите, е по-вероятно да бъдат застрашени и с намаляващи популации от тези, които обитават други местообитания. Също мигриращите видове са значително по-застрашени от постоянните. Най-големите концентрации на застрашени видове са в Южна и Югоизточна Азия.

– С какви заплахи се сблъскват конкретно хищните птици?

– Лешоядите в Южна Азия претърпяха драстичен спад в популацията заради токсичното действие на ветеринарномедицинския препарат Диклофенак. В Африка лешоядите и совите се убиват, за да се използват части от телата им за магически ритуали и лечителски практики със съмнително действие. Много други хищни птици са уязвими от токов удар или сблъсък с електропроводи. Но както при повечето видове птици, неустойчивото земеделие и дърводобива са основните заплахи.

– Каква е ролята на Орнитологично важните места за опазването на хищните птици и биоразнообразието?

– Като се има предвид, че хищните птици представляват само 5% от световните видове птици, забележителните 32% от Орнитологично важните места в световен мащаб са ключови за тях. Запазването и опазването на тези места е от решаващо значение за опазването на хищните птици.

– Какви са основните препоръки на доклада за защита на грабливите птици по света?

– Освен защитата на местообитанията, трябва да укрепваме и да прилагаме закони, които предотвратяват незаконното преследване и неустойчивия лов. Други приоритети включват образование и повишаване на осведомеността, промени в политиката като подобрено регулиране на употребата на отрови и мерки за обезопасяване на опасни електропроводи. За мигриращите видове международното сътрудничество е от особено значение, включително чрез планове за действие за опазване на видовете, като тези, разработени по Конвенцията за мигриращите видове.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements