В сезона на грипа сложете помело на трапезата си

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Помелото е известно от много години у нас. През зимните месеци често замества грейпфрута и портокала на масата. Представлява голям азиатски цитрусов плод, който е тясно свързан с горчивия си събрат. Вкусът му е подобен на този на грейпфрута, но е по-сладък. Съдържа няколко витамина, минерала и антиоксиданта, които го правят здравословно допълнение към вашата диета.

Ето 5 ползи за здравето на помелото, включително и как лесно да го добавите към менюто си.

 

  1. Силно питателно

Помелото съдържа разнообразие от витамини и минерали и е отличен източник на витамин С. Приема се като мощен антиоксидант, повишаващ имунитета, който помага да се предотврати клетъчното увреждане от свободните радикали. Богато е и на други витамини и минерали, включително калий, който помага да се регулира баланса на течностите и кръвното налягане.

 

  1. Пълно с фибри

Един помоло предлага 6 грама фибри. Повечето хора трябва да се стремят да получават поне 25 грама на ден, така че плодът е отличен начин да ви помогне да си ги набавите. Диетичните фибри също служат като хранителен източник за здравите бактерии в червата. В допълнение, плодовите влакна, като тези на помело, се свързват с подобрена костна плътност, дългосрочно поддържане на теглото, подобрено здраве на червата и мозъка и намален риск от някои хронични заболявания.

 

  1. Може да насърчи загуба на тегло

Консумацията му може да ви помогне да отслабнете. Един обелен плод (около 610 грама) съдържа 230 калории, което е сравнително нисък брой за такъв голям обем храна. Яденето на много нискокалорични храни ви засища повече, защото приемате по-голямо количество. Нещо повече, то съдържа протеин и фибри, и двете могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго.

 

  1. Може да засили здравето на сърцето

Азиатският плод може да засили здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите, две кръвни мазнини, които са свързани със сърдечни  заболявания. Проучване отбелязва, че помелото може да намали тези мазнини в кръвта, като попречи на холестерола в храната да се абсорбира напълно в организма.

 

  1. Лесно се добавя към вашата диета

Свежо помело може да се купи и у нас на пазара, както и в повечето супермаркети и магазини за плодове и зеленчуци, а сушеното помело е достъпно и онлайн. То обикновено се използва за приготвяне на десерти или се яде като бонбони в някои азиатски страни, но е важно да се отбележи, че много по-висококалорично и с добавен захар от прясното помело.

За да обелите помелото, отрежете кръг от 2-3 см от заострения край на плода. След това направете ивици до другия край на плода. „Отлепете“ кората по ивиците, които сте създали. Помело може да се яде самостоятелно като закуска или да се използва като заместител на други цитрусови плодове в рецептите. Освен това е отлично допълнение към салатите.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА