Полските свиневъди призовават правителството да отложи директивата на ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В светлината на въведените разпоредби всяка ферма с над 150 отглеждани едри животни ще бъде класифицирана като „агропромишлена инсталация“ и ще трябва да прилага скъпи емисионни протоколи

Продоволствената сигурност на Полша и на останалите страни-членки може да бъде застрашена, тъй като ревизираната директива на ЕС за промишлените емисии може да премахне малките играчи от пазара в близко бъдеще. Миналата седмица индустриалният орган PolPig, заедно с други членове на инициативата #HodowcyRazem (#BreederTogether), изпрати писмо до министър-председателя Хенрик Ковалчик, в което призова за действия за изменение на разпоредбите на Директивата на Европейската комисия относно промишлените емисии, съобщава euromeatnews.

В светлината на въведените разпоредби всяка ферма с над 150 отглеждани едри животни ще бъде класифицирана като „агропромишлена инсталация“, което ще се отрази на и без това високите разходи за отглеждане. „Имайки предвид заплахата за продоволствената сигурност на Полша и Европа, трябва да се съсредоточим върху развитието на животновъдния сектор, а не да пречим на неговото функциониране!“

През април Европейската комисия публикува ревизия на Директивата за промишлените емисии от 2010 г., която в миналото обхващаше само най-големите животновъдни ферми в ЕС. Сега е предложено да се увеличи с коефициент 10 броя на фермите за говеда, свине и птици, които да бъдат обхванати от изискванията на директивата. Според предложението на Европейската комисия семейните ферми, отглеждащи повече от 150 животновъдни единици (ЖЕ), ще да се считат за „агропромишлени инсталации“.

„Такова решение ще доведе до по-нататъшно увеличение на производствените разходи, които вече са на много високо ниво. Семейните животновъдни ферми, поддържащи повече от 150 ЖЕ, ще бъдат принудени, наред с другото, да прилагат скъпи емисионни протоколи, разработени основно за големи предприятия, и да спазват допълнителни екологични изисквания. Освен увеличението на разходите, всички ферми над предложеното ниво ще бъдат лишени от социални помощи.

В настоящата геополитическа ситуация продоволствената сигурност, както в Полша, така и в Европейския съюз, е застрашена, така че трябва стремят се земеделското производство да се развива, а не да създаваме закон, който въвежда ограничения и вдига разходи.

Развъдните организации на инициативата #HodowcyRazem декларират готовност да си сътрудничат с административните органи в областта на настоящата директива. В същото време искаме да подчертаем факта, че всички организации на Copa-Cogeca също виждат огромната заплаха, която могат да представляват предложените изменения на директивата“, се казва в отворено писмо, изпратено до полския премиер Хенрик Ковалчик.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements