Полски фермери блокираха границата с Украйна, не искат внос на зърно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Протестиращите отбелязват, че планират да проведат подобни акции до 3 март

Фермерите от асоциацията Fraudulent Wieś се събраха в село Окопи на магистралата, водеща към полско-украинския граничен пункт Дорогуск-Ягодин.

Протестът започна в четвъртък и ще продължи до 24 часа на 17 февруари. През цялото това време пътят към Дорогуск ще бъде блокиран, пише wydarzenia.interia.pl.

Фермерите протестират срещу вноса на украинско зърно. След акциите в началото на февруари Министерството на земеделието предложи финансова подкрепа на фермерите. Най-големите субсидии трябваше да получат фермерите от граничните области: Любелщина и Подкарпатия. Според демонстрантите обаче това не е реална помощ.

„Отново протестираме, защото идеята на министъра с тази субсидия за всеки тон зърно, а в нашия регион тя трябва да бъде 20-50 злоти, е толкова некадърно гасене на пожари. Това изобщо не решава проблема. Проблемът е, че имаме много зърно, което определено няма да можем да реализираме преди жътвата. Това ще създаде сериозен проблем, който ще имаме по време на жътвата и по-късно“, каза един от фермерите пред Polsat News.

Протестиращите отбелязват, че планират да проведат подобни акции до 3 март.

Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че поради протеста на фермерите на пътищата за достъп до ГКПП Дорогуск-Ягодин, Полша преустанови пропуска на камиони за влизане в Полша (излизане от Украйна).

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА