Орехи, лешници и бадеми най-атрактивни сред черупковите плодове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е увеличил до 18 130 ха

В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст на засадените и реколтирани площи по години, каза заместник –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на видеоконферентна среща с представители на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Тя обясни, че черупковите плодове, и по-специално орехите, попаднаха в групата на чувствителните сектори, основно поради факта, че през  2014 г., по данни на МЗХГ, е отчетено намаляване спрямо индикативното ниво от площите. Въведен е таван при орехите от 5 251 ха по Схемата за обвързана подкрепа с цел запазването и подпомагането на чувствителните сектори. По думите й, през 2016 г. се наблюдава надхвърляне с 57,28 %  или с над 3 000 хектара на площите. Данните показваха, че е надвишен значително заявеният лимит от 5 251 ха за тази култура, като по този начин един от критериите за чувствителност на сектора отпадна. При орехите бе установен най – висок дял на обвързаната подкрепа, което доведе до изключването им. „Видно е, че няма негативно въздействие върху производството им. През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е увеличил до 18 130 ха“, обобщи Кръстева. Аналогична е ситуацията и при лешниците и бадемите.

Секторът е включен в обхвата на подмярка COVID-2 от Програмата за развитие на селските райони за покриване на разходите за противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства и COVID-3 за преработватели. Подпомагане се получава по СЕПП, зелени директни плащания и преразпределителни плащания.

Голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен начин и получават съответното възнаграждение по мярка 11 от ПРСР.

Вергиния Кръстева призова бранша за изпращане на бележки и предложения по Проекта на идентифицирани потребности за Новата Обща селскостопанска политика (ОСП), както и за становища по проекта на наръчника за Земеделските практики от полза за климата и околната среда. Спецификата на отглеждане на черупковите плодове, позволява прилагането на земеделски практики, които са щадящи климата и които с успех могат да дадат своя принос за смекчаване на последиците от изменението му.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА