Показазват 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

На 11 юни фондация „Тодор Рачински”, Община Враца и СОУ „Христо Ботев” – Враца ще отбележат 20 години от учредяването на фондацията – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. В 10 ч. в двора на СОУ „Христо Ботев” – база 2 ще бъдат показани 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински. Това е т.нар. „жив паметник на Тодор Рачински”. За тях ще разкаже проф. Николай Ценов – селекционер. С тези сортове изцяло се преобразява пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.

В 13.30 ч. в читалище „Развитие” по същия повод ще се проведе тържествен концерт – входът е безплатен.

На честването ще присъстват председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на геномен център и ръководители на аграрния университет в Пловдив, земеделски производители и представителите на фондация „Тодор Рачински” във Враца. Поканен е и министърът на земеделието Десислава Танева.

„Искам да благодаря на г-н Джунов, който беше основният двигател на подготовката на честването на този бележит български учен и врачанин” – каза инж. Николай Иванов.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА