Брюкселското зеле осигурява 81% от дневната доза витамин С на всяка сготвена порция от 80 грама
Витамин С е важен за растежа и възстановяването на тъканите в тялото. Той също така действа като антиоксидант, участва в производството на протеини като колаген и дори може да повиши имунитета.
Едно изследване, включващо над 11 000 участници, установява, че витамин С намалява тежестта на обикновената настинка, намалявайки продължителността й средно с 8% при възрастни.
Витамин С може също да увеличи усвояването на не-хем желязо, форма на желязо, намираща се в растителните храни, която тялото ви не може да усвои толкова лесно, колкото желязото от животински източници. Приемането на 100 mg витамин С по време на хранене увеличава абсорбцията на желязо с 67%.
Витамин С се съдържа в много плодове и зеленчуци, но брюкселското зеле е сред най-добрите източници на витамина.
Добавянето на дори една или две порции брюкселско зеле към вашата диета няколко пъти седмично може да ви помогне да отговорите на вашите нужди за витамин С.