Почти всички есенници са наторени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пролетните култури се засяват масово

Площите за реколтиране с основните есенници намаляват в рамките на 1,2-23% спрямо същия период на миналата година, сочат данни в специализиран анализ на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Намалението при пшеницата и ечемика е по-слабо – между 1,2 и 4,5%, докато при маслодайната рапица, ръжта и тритикалето спадът в площите е значително по-голям – между 14 и 23%. В сравнение със средата на април 2018 г. данните сочат, че площите с есенни култури, които са подхранени с азотни торове и третирани с хербициди значително са се увеличили. Към момента са третирани с азотни торове над 10,5 млн. дка с пшеница при общо реколтирани площи от 11,2 млн. дка, а обработените с хербициди ниви се равняват на над 5,5 млн. дка. При ечемика само малка част от полетата, заети с културата, не са наторени, а половината от площите не са третирани с хербициди.

По отношение на сеитбата на пролетните култури експертите отбелязват, че тенденцията е на много по-бързо развитие в сравнение с предишната година. Площите с царевица за зърно са се увеличи 7 пъти, а нивите с маслодаен слънчоглед са нараснали над 5 пъти. Към средата на април 2018 г. площите със слънчоглед се равняват на малко над 742 хил. дка, докато сега са над 5,1 млн. дка. Намаление се отбелязва при площите с градински грах, леща, домати и фасул, като процентите са между 5,6 и 73,8.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА