Институт по царевицата: Комбинацията на два или повече хибрида осигурява печалба за фермерите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според директорът на Института – доц. д-р Наталия Петровска по подобен начин може да се постигне 10% увеличение на добивите

Институтът по царевицата – Кнежа на ССА предложи на земеделските стопани нови селекционни подходи и решения в условията на екстремни и най-вече непредсказуеми климатични промени по време на семинар „Земеделие в условията на променящ се климат“, организиран от Селскостопанска академия (ССА) и Аграрният университет – Пловдив.

Част от акцентите, които директорът на Института по царевицата – Кнежа доц. д-р Наталия Петровска постави, бяха върху привличане и обединяване на ценни гени за устойчивост на биотичен и абиотичен стрес от местни популации. Други визираха целенасочения отбор в селекционните материали на качествени показатели, които са подценени за сметка на количествените за добив зърно. Фокус на изложението й получиха също така въпросите за зелената маса и др.

„Залагането на създадени и адаптирани към условията на страната са българските сортове и хибриди беше с водещо внимание. Това носи от една страна сигурност при отглеждането, от друга – гарантира печалба като приходи от декар. Отглеждането на два и повече хибрида гарантира балансирана сортова структура на стопанствата и икономическа изгода за фермерите, подчерта доц. Петровска. Едно такова предложение е създаденото в научното звено технологично решение – Система +. С приложението й се постига 8 -10% увеличение на добива при царевицата, без допълнителни разходи, единствено чрез комбинираното (смесено) засяване на хибриди с близка вегетация. Ефектът се дължи, от една страна, на процентното участие на стерилни растения, а от друга – на ксенийния ефект при преопрашването в смесения посев“, коментира доц. Петровска.

Тези нови подходи и високи постижения на Института по царевицата в Кнежа бяха отличени в рамките на АГРА ’2023 с четири престижни награди и златни медали за хибридите Кнежа 649, Кнежа 650 А, Кнежа pop1, Кнежа sweet.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама