Почти една трета от млечния протеин у нас е от внос

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

 

Около 27 % от млечния протеин, който ползва българската преработвателна индустрия е внос. Тази тенденция ще се запази и през следващите години. Това стана ясно от презентацията на Васил Стойчев от Института по аграрна икономика по време на форума „Развитието на земеделието и тенденции на стоковите пазари“.

Конференцията се провежда за пети път по инициатива на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. В момента в страната ни се внасят 8% от процента от суровото мляко, като се регистрира засилен импорт от съседните държави. У нас има тенденция за недостиг на качествено мляко, сочи анализът на експерта.

Данните показват, че намаляват млечните и маслодайните крави, като млечните се записват като месодайни заради по-строгите изисквания за получаване на подпомагане. Очаква се млечното стадо у нас да падне под 250 000 крави, но производството на мляко ще продължи да се увеличава.

Търсенето на сурово мляко ще се запази, тъй като традиционните български продукти не могат да се произвеждат без него. Очаква се търсенето на имитиращи продукти също да се задържи на сегашните нива. Цената на овчето мляко ще остане без промяна, като причина за това е недостатъчното търсене на продуктите от него както у нас, така и в чужбина.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама