Почти 3,5 млн. яйца произвеждаме у нас дневно

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Производството на яйца за консумация в България през 2015 г. е 1,273 млрд. бройки. На практика това означава, че всеки ден  почти 3,5 млн. яйца събират родните птицевъди. Това е с 34 млн. броя повече в сравнение с предходната година. След приключването на преструктурирането на фермите в яйценосното направление във връзка с изпълнение на европейските изисквания за хуманно отношение към кокошките-носачки, през последните години се наблюдава стабилизиране на сектора и постепенно нарастване на производството на яйца в страната. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2016 г., като се очаква броят на произведените яйца от кокошки да се увеличи до 1,3 млрд. броя, от които 1,1 млрд. ще са за консумация и 200 млн. ще се използват за инкубиране. Причините за благоприятното развитие са няколко: ниските цени на фуражите през последните три години, схемата за държавно подпомагане за хуманно отношение към животните, която действа от 2012 г., а също и птичия грип в Нидерландия, Германия, Франция, САЩ, и закъснялото модернизиране на ферми в Гърция и Италия. Това каза председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков пред Агрозона.

Износът на яйца за консумация е 138 млн. броя през 2015 г., което представлява увеличение с 11% в сравнение с преходната 2014 г. основни пазари са Гърция, Холандия, Германия. Произведените яйца в България са от високо продуктивни хибриди и с доказано добри качества. През 2016 г. се очаква да продължи износа на съществени количества яйца, като основен пазар ще остане Гърция.

Вносът на яйца през 2015 г. е 14,4 млн., изцяло от държави членки на ЕС и основно от Румъния и Полша. През 2016 г. се очаква цените на вносните яйца да бъдат ниски, но като цяло не се очаква това да повлияе съществено на българския пазар, тъй като вносът заема сравнително малка част от вътрешното потребление, при годишно производство в страната от около 1 млрд. яйца. Според статистиката на МЗХ потреблението на яйца на вътрешния пазар е 150 хил. т., което е повече спрямо 2014 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА