По 1060 кг от декар е средният добив от ябълковите градини през тази година, което е с около 8% по-ниско в сравнение с 2018 г. Основната причина за по-ниския добив е лошото време и измръзванията по време на пролетта, коментират специалистите от Института по земеделие в Кюстендил, където е и основната генбанка на културата у нас. Според данните на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в страната има 49 134 дка плододаващи ябълкови градини, като през тази година реколтирани са само 45 833 дка от тях. Продукцията, получена от дръвчетата, се оценява на 48 602 тона, което на годишна база се оценява като спад от близо 13%.
В Института по земеделие в Кюстендил годината за производството на ябълки не беше особено добра, тъй като Институтът се намира в ниската част на Кюстендилската котловина и градините са били засегнати от късните пролетни мразове, коментира за „Агрозона” гл. ас. д-р Симеон Крумов от Института. В резултат на това има малко плодове от основните култури. Сметките сочат, че около 90% от растенията са измръзнали, а добивът е бил символичен и то само от определени сортове.
За ябълкопроизводството 2019 г не беше лесна година. От плодовете могат да спечелят само тези производители, които са случили на климат. Инфекциозният фонд в страната обаче наложи множество обработки на продукцията, като от Института по земеделие в Кюстендил казват, че пръсканията при тях са достигнали до 20 за ябълките. Ниската изкупна цена на плодовете също е сред проблемите за производителите. Хубави ли са ябълките, те могат да се изкупят за директна консумация, но ако са за преработка стойността им достига 8-10 ст за килограм.