По-безопасни от аспирина: Какви храни предотвратяват образуването на тромби

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Лекарите съветват да преразгледате менюто си, за да подобрите качеството си на живот

Заради ваксинацията срещу коронавируса, както и срещу последствията от самото заболяване, голяма част от хората започнаха да приемат различни медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като стана ясно, че образуването на съриреците в кръвта е един от големите проблеми. Има обаче по-безопасни начини от приемането на специални медикаменти, които могат да разреждат кръвта и това е правилния начин на хранене.

Специалистите потвърждават, че „гъстата кръв” не е отделно заболяване, а процес, който оказва сериозно нарушение в организма. Гъстата кръв е опасна по много причини. Тя забавя снабдяването на органите и мускулите с кислород, от което страда сърдечно-съдовата система, бъбреците и др.

Според специалистите няколко фактори, сред които неправилното хранене и липсата на витамини са сред  причините за подобни състояния.  Прекомерната употреба на алкохол и цигари, недостатъчния прием на вода, наднорменото тегло, някои лекарства, повишената съсирваемост на кръвта могат да бъдат причина за това състояние.

Някои лекари съветват за профилактика да използвате ежедневно аспирин, но пък той може да доведе до риск от кръвотечения, особено в стомашно-чревния тракт, а и самолечението не е опция. Най-добре е да внесете промени в менюто си.

На първо място, трябва да употребявате достатъчно вода – до 2 литра. Това е важно, при това ако имате наднормено тегло, то приемът на течности трябва да е до 3 литра. Плюс витамини, съдържащи магнезий, калций, желязо, витамин С.

В менюто ви задължително трябва да има мазна риба. Ако нямате възможност, използвайте ленено масло. Морското зеле също е полезно във всяко време на годината – в него има много йод.

Старайте се да включите в менюто си зеленчуци: червено и бяло зеле, броколи, домати, зелени подправки, чесън, черен пипер, джинджифил. Добре е да употребявате и напитки от джинджифил. Тя се приготвя от 1 ч.л. рендосан джинджифил, който се залива с чаша гореща вода. Накиснете и употребявайте преди хранене. Не отбягвайте и подправки като червен пипер, канела, къри на прах.

Полезни за разреждане на кръвта са и плодовете: малини, ягоди, ананас, грозде. Нямате възможност да си ги купите? Тогава ги заменете със сок. Ако имате проблем със сгъстяването на кръвта, то старайте се употребявате на ден поне 30 г ядки.

Не е задължително да ядете всички тези продукти ежедневно, достатъчно е да въведете в менюто си дори един от тях. Тоест: днес хапнете ядки, а утре можете да си приготвите риба със зеленчуци.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА