Плавно се покачват цените на свинското месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Цените на тон кланично тегло на свинското месо продължават да се покачват плавно, показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Ценовото ниво през месец март 2021 г. е с 0,8% над установеното предходния месец, но с 19% под нивото от същия период на 2020 г. Динамиката на европейския пазар показва известно забавяне на растежа на цените, като за момента средните равнища се движат над осреднените стойности за периода 2016-2020 г., но остават с 11% по-ниски от отчетените през изминалата година. Цените у нас ще следват европейските тенденции на растеж, което ще се подсилва и от сезонните предпоставки, като летните месеци се отличават с по-високи цени в рамките на годините.

9,4 хил. тона е произведеното свинско месо през януари и февруари

Предварителните данни за дейността на кланиците, оповестени от МЗХГ, показват че промишленото производство на свинско месо през първите два месеца на настоящата настоящата година възлиза възлиза на 9,4 хил. тона. На годишна база е постигнат ръст с 12,1%. Прогнозата на САРА е за по-силно производство през 2021 г. Предвижда се броят на закланите животни през първото тримесечие да надвишава с 13,2% отчетения за същия период на 2020 г.

Цени на месото: Говеждото поевтинява, агнешкото поскъпва 

Цената на едро на говеждо и телешко месо отбелязва понижение с 5% през март сравнено с февруари. Предвид влиянието на европейските цени, които нарастват динамично от началото на м.март и вече надвишават равнищата от 2020 г., може да се очаква повишаване и на българските цени в краткосрочен план.

За двата месеца от началото на годината в кланиците са произведени 950,5 т говеждо и телешко месо спрямо 1032,3 т през същите месеци на 2020 г.  Равнищата на цените на едро на агнешкото месо от началото на годината се движат между 11,75-12,00 лв./кг кланично тегло, отбелязвайки увеличение с 9% на годишна база. По данни на производителите, изкупните цени варират между 6 до 8 лв./кг живо тегло, което представлява ръст с около 15% спрямо цените от 2020 г.

Основните ценови тенденции за тази година е да има по-високи цени в сравнение с последните 3 години, като причина е осезаемото увеличение на фуражите, както и от общия инфлационен натиск..

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА