Над 90 % от българския червен пипер се произвежда от чужди семена и няма тенденция тази картина да се промени, съобщи за „Агрозона“ Георги Василев, председател на асоциация „Български пипер“. Семената са предимно сръбски, холандски, израелски и унгарски, уточни специалистът.
Производството на пипер у нас през тази година е повишено с 10 на сто, около 40 000 дка са очертани за подпомагане с този зеленчук, а общо в страната се оглеждат 60 000 дка. Средният добив за страната е около 3 тона от декар. Цената на червения пипер сега е 60 ст. /кг, а на зеления – около 40 ст. Очаква се в средата на септември, когато е най-активния период за приготвяне на зимнина, цената да бъде около 50 ст./кг. За първи път от много години няма да има недостиг на суровина за лютеницата. Заради продължителните дъждове през пролетта пиперът закъсня, което води до по-ниски добиви. Скъпа ще излезе лютеницата на мераклиите, които се хванат да я варят преди 15 септември, защото пиперът все още няма да е поевтинял достатъчно, пък и не е толкова вкусен, стана ясно от думите на Василев. Полските домати също са малко, заради лошите климатични условия, стимулирали появата на много болести и неприятели. В момента, когато трябва 80 % от доматите да са български, не повече от 10 – 15 % от червения зеленчук е родно производство.
От 20 години насам не правим износ на пресен пипер за консумация. Изнася се обаче пресен пипер за преработка в чужбина. Правим и огромен износ на преработени чушки – замразени или стерилизирани. В същото време той определи като трагично състоянието на производството на червения пипер като подправка. Само 10-15 на сто от подправката у нас е българска. Всичко останало е китайска, унгарска и друга вносна стока.