Пипер и цитруси с най-много остатъци на опасни пестициди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Близо ¼ от предупрежденията в европейската система за храни и фуражи са за съдържанието на хлорпирифос

989 са постъпилите нотификации за остатъци на опасни пестициди в храни и фуражи в системата за известяване (RASFF) на ЕС, информират в анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Съобщенията касаят 135 различни активни вещества, като са регистрирани 79 случая с неразрешени за употреба активни вещества, на територията на Европейския съюз.

За годината най-многобройни са нотификациите, касаещи замърсяване в категория „плодове и зеленчуци“ – 578, следвани от тези за „билки и подправки“, „зърнени храни и печива“, „диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни“, „друг хранителен продукт / смесен“, „какао, какаови продукти, кафе и чай“ и „ядки, продукти съдържащи ядки и семена“.

В категорията „плодове и зеленчуци“, най-често нотифицираните продукти за наличие на пестициди са: различни сортове пипер – общо 112; лимони – 71; грейпфрут – 60; различни сортове фасул – 31; портокали – 29 и мандарини – 24. Останалите най-често нотифицирани продукти през 2022 г., са: ориз – 53; хранителни добавки – 40 и различни видове чай – 26 През 2022 г. от всички постъпили нотификации най-многобройни са тези за неразрешените а. в. хлорпирифос – 249 и етилен оксид – 168, следвани от неразрешеното а. в. хлорпирифос-метил – 131 и ацетамиприд (разрешен) – 59.

Страната с най-много нотифицирани продукти за 2022 г., е Турция с общо 302 броя, следвана от Индия с общо – 159 броя. За периода най-много нотификации от Турция са постъпили за месеците: март – 66, януари – 61, февруари – 39, април – 33 и юни – 30.

Нотификациите, подадени от България за 2022 г. са общо 209, от които 207 са за продукти с произход Турция и 2 с произход Индия. От тях 72 са за пипер, 33 от които са били предназначени за унищожаване на пратките и 39 нотификации за реекспедиране или унищожаване. За лимони са постъпили 54 нотификации. От тях 41 са за реекспедиране, а 13 са за унищожаване. Подадени са 41 нотификации за грейпфрут, като 19 от тях са били за унищожаване, 21 за реекспедиране и 1 за връщане на производителя. Регистрирани са 20 нотификации за мандарини, като 2 от тях са за унищожаване, а 18 са за реекспедиране.

Подадени са 12 нотификации за портокали, като 5 от тях са предназначени за унищожаване, а 7 са за реекспедиране. Регистрирани са 6 нотификации за нар, като всички са предназначени за реекспедиране. За лозови листа са подадени 2 нотификации, като и двете са предназначени за унищожаване. Регистрирана е и по 1 нотификация за билкова хранителна добавка и хранителна добавка, като и в двата случая пратките са предназначени за унищожаване или реекспорт.

През разглеждания период България не е била нотифицирана.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА