Пикантни смутита с месо са новата мода в Германия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Смутита с месо вече се предлагат на пазара в германския град Темелс. Идеята на продукта е да предостави един продукт, който би могъл да замести твърдото месо на трапезата. Той е подходящ за хора, които извършват активна физическа дейност.

Месарят, който произвежда смутитата е местен жител и се казва Петър Класен. Той е инвестирал близо 2 млн. лева в периода от 3 години, докато разработи три вида от напитката – с пилешко, натурално телешко и пикантно телешко месо. Засега производството се ограничава до 100 000 бутилки на седмица, но плановете на месаря включват увеличение на бройките до 300 000.

„Предизвикателството при приготвянето на смутитата бе да приготвим напитка без влакна от месото, които да се усещат в устата.“, казва Класен пред Welt.de. Преди да бъде вложено в смутита, месото първо се сварява заедно със зеленчуци и след това се пюрира. След това сместа се стерилизира на температура от 121 градуса. Така напитките остават с трайност до 1 година. „Напитката е подходяща за хората, които често са на път, както и за спортисти.“, казва Класен. Според него смутитата не са заместители на храната, но могат да служат в определени случаи, когато сте гладни, но нямате много време.

Препоръчителната порция месо за активните възрастни хора е по 100 грама два до три пъти седмично. Хората като цяло са любопитни да опитат вкуса на новите напитки. Като цяло смутитата от зеленчуци са добре познати на хората, но някои не приемат толкова лесно идеята, че пият месо, казва Класен. Основните дистрибутори на напитката са в Белгия, Люксембург и Франция.

„Като месар трябва да имам все нови и нови идеи, за да успея да се справя с голямата конкуренция на дискаунтърите.“, казва германецът, чиято фирма се състои от 30 работници. През октомври той планира да отвори онлайн магазин.

Какво предпочита самият Класен, когато трябва да избере между твърдо и смляно месо? „Предпочитам да се храня на масата, когато имам възможност. Когато обаче спортувам, пия от шише, защото не ми е толкова тежко на стомаха.“, отговаря той.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА