Киселите краставички са любим зеленчук през зимните месеци. Приготвянето на тази зимнина обаче трябва да се направи сега, когато на пазара можете да намерите пресни корнишони.
За да приготвите 1-литров буркан, са ви необходими 500 г краставички, 500 мл вода, 1,5 м.л. сол, 3 ч.л. захар, 3,5 с.л. 9% винен оцет, ½ малко люто чушле, 3 средни скилидки чесън, 3 клонки копър, 1 лист хрян.
На дъното на чист буркан поставете хряна, копъра, чесъна и лютото чушле, което предварително сте разрязали на половинки и сте почистили от семенната част и опашката. Напълнете съда с измитите и подсушени краставички. Добавете захарта, солта и оцета. Залейте догоре с чиста студена вода и затворете с капачки.
След това трябва да стерилизирате бурканите и да съхранявате на хладно място в мазето.