Петромир Стойчев, зеленчукопроизводител: Веригите сринаха цената на лука и зелето

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Големите вериги подбиват цените и българските зеленчукопроизводители са поставени в неравностойно положение. Буквално сме по очи. Това каза за “Агрозона” Петромир Стойчев, зеленчукопроизводител от Добрич. Коментарът му е продиктуван от нереално ниските цени на някои продукти в големите хипермаркети. Като пример бяха посочени цените на лука – 44 ст/кг, зелето – 20 ст/кг и на бананите – 1.45 лв/кг.

В същото време недоволни клиенти се оплакват, че, подлъгани от примамливите цени, са си закупили зелки, за да си направят кисело зеле. Разочарованието не е закъсняло, защото се оказва, че евтиният зеленчук няма нужните качества и се налага да бъде изхвърлен. Петромир Стойчев споделя, че за целта трябва да се търси сорт “Кьосе”, което е най-подходящо. Той предполага, че цената на зелето ще се понижи в най-удачния момент – началото на ноември. “От баща ми знам, че киселото зеле се прави през първата седмица на ноември и по-точно – на 7 ноември”, допълва зеленчукопроизводителят.

В момента Стойчев вади предимно пресни салати, бяло и червено зеле, репички, цвекло и ряпа. Той и съпругата му държат зеленчуков магазин в центъра на града, където реализират продукцията си. Двамата разказват как ежедневно са изправени до стената, смачкани от нелоялната конкуренция, но са твърдо решени да се борят докрай.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама