Пчелар от Асеновец стана най-добрият млад фермер за 2022 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Наградата на Фондация „Еврика“ се дава вече над 30 години и беше връчена в партньорство с АЗПБ

Тихомир Тачев бе отличен за най-добрият млад фермер на 2022 г. от Фондация „Еврика“ на специална церемония, която се състоя в Националния дворец на културата (НДК). Наградите се присъждат за постижения в няколко области, сред които и селското стопанство, като партньор на отличаването бе и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Наградите в тази категория се раздават за 32 път, съобщиха организаторите.

Тихомир Тачев е с бакалавърска степен по „Бизнес икономика“ в Тракийски университет – Стара Загора. Въпреки специалността си, се занимава с пчеларство и е регистриран като земеделски производител в село Асеновец, община Нова Загора. Още от малък проявява голямо влечение към животните. Голямото му любопитство го кара да вникне в живота на онези малки насекоми, които произвеждат онова сладко „нещо“, а именно пчелния мед. Тази сладка любов се заражда в Тихомир Тачев още от 13 годишен, продължава до днес и както той се надява, ще остане за цял живот. Започва като хоби със 7 пчелни семейства, като полага големи усилия да изучава задълбочено пчеларството като наука. С бавни крачки бройките на пчелните семейства започват да растат през годините на 27 през втората, 40 през третата, 65 – четвъртата и до сега, когато са вече 270, разположени на два пчелина.

Въпреки проблемите през последните години, свързани с инфлацията и поскъпването на всички разходи за отглеждане на пчелите между 50 и 100%, Тихомир Тачев се старае и намира оптимална среда за работа и реализация на пазара. Занимава се активно с подвижно пчеларство. През активния период премества кошерите на различни паши, с цел по-високи добиви и по-разнообразен асортимент.

Тихомир Тачев добива мед от рапица, акация, липа, слънчоглед и букет. Ваденето на меда извършва в специално оборудвано за целта помещение, оборудване с пълен комплект необходима за целта техника – разпечатваща машина, шнекова преса, две центрофуги за мед, две помпи, вана, четири матуратора за декантиране на меда и др. През годините е достигал до 60 кг среден добив от пчелно семейство.

Тихомир Тачев реализира своята продукция както на едро, така и на дребно. Според него както всяко едно производство, отрасълът си има плюсове и минуси. Въпреки промените през последните години в нормативната уредба, голям и все още нерешен проблем си остават пръсканията с препарати за растителна защита от страна на земеделците.

Тихомир Тачев не се отказва да преследва мечтите си. Убеден е, че не трябва да се използват само стандартни неща, а да се работи изключително спрямо особеностите на района, в който се развива дейността.

Награди на Фондация „Еврика“ има в категориите най-добър млад мениджър, изобретател, постижения в науката и млад фермер. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „Еврика” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА