Пазарът на месо, отглеждано в лаборатория, ще достигне $25 млрд. за 10 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

 

Ключови фактори за това са приемането от потребителите, рисковете, позицията на разходите, реакцията на политиката и предлагането

Пазарът на култивирано месо може да достигне стойност от 25 милиарда долара през следващото десетилетие, според пазарен анализ, публикуван от McKinsey, предаде euromeatnews.

 „Откакто разработиха първите прототипи, компаниите успяха да намалят производствените разходи с 99%. В края на 2020 г. в луксозен клуб в Сингапур – единствената до момента държава, одобрила консумацията на култивирано месо – закусващите за първи път пируваха с хрупкави продукти сусамово пиле с централна съставка, отгледана от животински клетки.

Регулаторните органи в Съединените щати обявиха споразумения за регулиране на продукта, докато Европейският съюз отпусна безвъзмездна финансова помощ в размер на милиони евро. Индустрията, която понастоящем се състои от 100- на start up-s (начинаещи компании), привлече приблизително 350 милиона долара инвестиции през 2020 г. и около 250 милиона долара досега през 2021 г. от някои от най-големите играчи на пазара с животински протеини,
Оценките на пазарната стойност обаче варират между 5 и 25 млрд. долара в зависимост от сценария на растеж: нисък, среден или висок.

Снимка на екрана 2021-07-19 в 08-38-46 McKinseyCompany _-__ Carne_cultivada_Del_laboratorio_a_la_sartén pdf

Достигането до пазар на култивирано месо на стойност 25 милиарда долара до 2030 г. ще изисква годишно производство на 1,5 милиона тона култивирано месо. При сегашните нива на продуктивност на клетъчната култура, индустрията ще се нуждае от 220 милиона до 440 милиона литра ферментационен капацитет, достатъчен за запълване на 88 до 176 басейна с олимпийски размери. Като се има предвид, че настоящият капацитет на клетъчната култура на фармацевтичната индустрия се оценява на между 10 милиона и 20 милиона литра (по-малко от десет басейна), ще е необходимо огромно капиталово натрупване, само за да достигне 1% от пазара на протеини.

При оптимистичен сценарий отглежданото в лаборатории месо може да покрие 0,5% от животинския протеин, консумиран в края на това десетилетие.

Още по темата четете в следващия брой на списание А зона.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА