Пазарът на български билки надхвърля 15 млн. евро, а годишният добив е 5 000-6 000 тона. От тях около 80% са диворастящи и 20% – култивирани. Това каза Десислав Дионисиев, основател на компанията „Биопрограма” за Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че тенденцията култивираните билки да намаляват се дължи на факта, че българската селскостопанска политика е насочена основно към производство на базови храни.
Според Дионисиев е необходимо да се осъзнае ролята и мястото на билкарството като дейност, която връща хората в селата и малките градове. Той коментира и пазара на чай в България. “Нашата компания се стреми да обхване процеса от самото начало, защото у нас има големи проблеми с качеството. Има известно задържане при продажбите, което на базата на намаляващото население е нормално.”
България изнася много билки в Европа не защото тук няма интерес или нямаме местни производства. Просто потенциалът на българското билкосъбиране е много голям и надхвърля далеч възможностите за изкупуване в страната, допълни Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите. Тя призова към промяна в законодателството, както и повече действия от страна на НАП за проверки по билкоизкупвателните пунктове.