Първи случай на АЧС в Хърватия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Хърватският ветеринарен институт потвърди първите случаи на африканска чума по свинете в две ферми в Посавски Подгаици, Източна Хърватия, предаде Хина, позовавайки се на съобщение на хърватското министерство на земеделието, предаде БТА.

Това са първите потвърдени случаи на африканска чума по свинете в Хърватия.

Фермите, в които е потвърдено наличието на болестта, са малки стопанства, в които прасетата се отглеждат в открити съоръжения.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване при домашните и дивите свине, което се проявява под формата на хеморагична треска, като смъртността може да достигне 100 процента. Не представлява опасност за хората и другите животни, но се разпространява много бързо.

Хърватската ветеринарна инспекция определи превантивни мерки за контрол, включително и задължителна употреба на дезинфектанти и предпазваща екипировка, както и забрана за преместване на свинете. Останалите прасета в двете стопанства ще бъдат умъртвени и ще бъдат създадени зони с ограничен достъп, за да се ограничи разпространението на болестта.

Докладвани са още два предполагаеми случая на африканска чума по свинете – един в Гуня и един в близкото Раево село, Източна Хърватия. И в двете ферми са взети проби и са наложени превантивни мерки.

Хърватското министерство на земеделието засили превантивните мерки, като издаде нова заповед с мерки за предотвратяване на африканската чума по свинете и за ранното ѝ идентифициране в Хърватия. Заповедта влезе в сила на 10 юни.

В края на миналата седмица беше потвърдено наличието на огнище на африканска чума по свинете в Босна и Херцеговина, на територията на Република Сръбска. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА