Видео

Първата самостоятелна земеделска инвестиция на Катар в България е факт

Sunset on green Field Landscape
Автор: Агрозона
Споделена0

В края на май регистрираната в България „Катар мениджмънт ейджънси“ е купила промишлени и земеделски имоти на стойност над 4.85 млн. лв. в област Варна, съобщава „Капитал“. Сред закупените сгради са птицекланица, пилчарник, люпилня, три овчарника, промишлени и селскостопански постройки и поземлени имоти. Продавачи са фирмите „Еко пиле“ и „Птицеком“, част от „Инжстрой холдинг“, който също е страна по няколко от сделките. Управителят на холдинга Пламен Стилиянов също участва като частен продавач.

Компанията купувач e собственост на Мохамед ал Тани, който носи фамилията на емира на Катар. В България тя има участие в още едно дружество – „България – Катар селскостопанска компания“, в което си партнира със смолянската „Тексима трейдинг“. Българско-катарското дружество изкупува агнета в страната, като идеята е износът да бъде не само за Катар, но и за Китай и Южна Корея. „Капитал Daily“ не получи коментар за сделките от продавача и бъдещите планове на купувача, но от обема на закупените площи става ясно, че катарската компания вероятно ще разшири дейността си в овцевъдството и друго животновъдство.

С частник вместо с държава

Qatar Management Agency е регистрирано през 2008 г. и развива дейности в различни сфери – от IT и бизнес консултиране до услуги в сферата на търговията с бързооборотни стоки. В началото на миналата година дружеството открива клон в България, регистриран от Мохамед ал Тани. На този етап не е ясно дали развива проекти извън този за износ на месо от България.
Още през 2010 г. Катар обяви, че проявява интерес към българското агнешко месо, като две години по-късно гарантира и сериозността на намеренията си с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Докато българската администрация предложи вариант за износ, срокът на депозита изтече и парите се върнаха в Катар. Същевременно две фирми – българска и катарска, решиха да започнат свой проект. В края на 2013 г. е създадено съвместното дружество „България – Катар селскостопанска компания“, в което си партнират „Катар мениджмънт ейджънси“ и смолянската „Тексима трейдинг“, 100% собственост на Янко Пашов. Само за половин година от създаването й – до средата на 2014 г., българо-катарският холдинг е направил износ на 10 хиляди агнета.

Активи за пилета

Птицекланицата на „Еко пиле“ се намира в с. Игнатиево, област Варнa. Предприятието представлява сграда на три нива върху разгъната застроена площ 4465 кв.м. На първия етаж и втория етаж са разположени производствени помещения, а на трето – администрация. Част от финансирането на птицекланицата е било осигурено по програма САПАРД. В последните няколко години дружеството е било на загуба – за 2013 г. приходите  му са били 272 хил. лв., а загубата е над 2 хил. лв.

Птицефермата „Птицеком“ също има загуби в последните години, като за 2013 г. е отчела приходи от 858 хил. лв. и минус от 96 хил. лв. Според д-р Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, от няколко години двете птицекланици не са в експлоатация. Той обясни, че капацитетът им не е бил голям и тъй като са били изоставени, трябва да се инвестира доста в тях, за да бъдат отново използваеми. Според Белоречков катарската компания вероятно няма да се занимава с птицевъдство и по-скоро ще използва имотите за друг вид животновъдна дейност, тъй като секторът тази година е в голяма криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *