Първата българска бира става на 140 години. Историята на “Каменица” започва през далечната 1876 г. в града на тепетата – Пловдив, когато швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер започват да варят бира в домашни условия. Двамата предприемачи, дошли в страната, за да работят на железницата – Рудолф Фрик като майстор в пловдивската гара и Фридрих Сулцер като локомотивен машинист, заедно с Адолф Бомонти, който построил първите две фабрики в Пловдив – спиртната и оризовата, поставят началото на пивоварната индустрия у нас с първото промишлено производство на пиво, чиято марка е съхранена до наши дни.
Така, през 1881 г. те решават да построят пивоварна на мястото на осмото, по онова време вече изчезнало тепе. То представлявало тревисто мочурище, от което бликала ледено-студена вода. Най-вероятно и името му идва от там – Каменица тепе, тъй като камен има славянски произход и означава камък.
През годините Каменица се утвърждава не само като една от най–разпознаваемите марки в Пловдив и България, но и като една от най-иновативните. Каменица пуска на българския пазар първото тъмно пиво през 1892 г., внедрява за първи път иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата, създава първата безалкохолна бира и първия бирен микс с плодов вкус, хвалят се от компанията. Каменица отбелязва големия си юбилей с промяна на визуалната си идентичност.
През 2021 г. Каменица ще бъде партньор на дългогодишната социална кампания на радио „Витоша“ и предаването „Тройка на разсъмване“ – „Повече българчета за България“.