Падна забраната за улов на бяла риба

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Изтече забраната за улов на бяла риба по време на размножителния й период. Тя влезе в сила през март и продължи до средата на месец май, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида.

От 16 май бялата риба вече е на разположение на риболовците по всички водоеми в страната. Сезонът на щуката тръгна от 1 май. За другите риби от пролетно-лятно размножаващите се забраната продължава да важи до края на май.

През последните години бялата риба се очертава като основен обект за любителите на влаченето на изкуствени примамки, както и на джиговия риболов, практикуван с еднакъв успех и от брега, и от вода. Има си и любители класици, залагащи на традиционните дънни водици и жива рибка за стръв. Повечето от пролетно-лятно размножаващите се риби все още са под забрана и всякакъв случаен улов трябва да се връща обратно във водата, независимо от състоянието му. За тях сезонът се открива на 1 юни.

За любителите на дунавския риболов – от 16 май е разрешен и уловън на карагьоз, наричан още дунавска скумрия. Рибата е черноморски обитател, но като проходна навлиза в граничната ни река, за да изпълни брачните си ритуали и да даде поколение. Според изискванията на закона, забраната трае един месец.

На 15 май пада и забраната за улов на попчета във водите на Черно море.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама