Падна забраната за риболов във водоемите до 500 м надморска височина

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 м надморска височина приключи на 31 май.  Тя  се въвежда ежегодно съгласно разпоредбите от Закона за рибарство и аквакултурите, с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

Рибарите временно не можеха да замятат въдици в забранените през периода водоеми от 15 април.

Скоро отпада и забраната за водоемите до 1500 м надморска височина

До две седмици ще падне и забраната за пролетно – лятно размножаващите се риби в обекти намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, както и за улов на калкан от водите на Черно море през периода.

През периода на забраните не се допуска използването на едностенни мрежи с минимален размер на окото не по-малък от 36 мм във водите на р. Дунав, дънни хрилни мрежи с размер на окото не по-малък от 400 мм във водите на Черно море и мрежени риболовни уреди с размер на окото не по-малък от 22 мм във водите на Черно море.

До 1 януари 2025 година остава в сила забраната за улов на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Глобата за любителски риболов без билет е от 100 до 400 лв. ИАРА апелира при съмнения за нарушения да подават сигнал на телефон 112.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА