Овощари: Без помощ от държавата реколтата отново е пред провал

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ситуацията наистина е трагична, апелираме за максимално бърз прием по протоколите за напълно пропаднали площи, коментира Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари

Без помощ от държавата следващата реколта отново е пред провал. За това алармираха представители на сектор “Овощарство” в сливенското село Гавраилово, където въпреки проблемите и лошото време днес се състоя двадесет и първото издание на традиционния празник “Златна праскова”.

Стопаните отчитат изключително тежка година, в която в края на март насажденията измръзнаха, а през миналата седмица пострадаха от градушка.

“Проблемите в Сливенски регион, Югоизточна България и в Северна България наистина бяха големи, нетипично по мащабите, коментира пред БТА Коста Петров, председател на Сдружението “Българска праскова” в Сливен. Очакваме може би 70-80 процента по-малко реколта от предходните години. Трудно е за оцеляването на нашите производители. Надяваме се на съдействието на министерството по отношение на пропадналите площи”.

“Ситуацията в нашия район е аналогична, особено между Русе и Тутракан”, каза Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. Имаше доста големи измръзвания по черешата, по прасковата, по крушата.коронавирус, овощари, Agrozona.bg Производители, които в други години са брали с тонове на ден, тази година не могат да направят този добив за цялата кампания. Затова няма българска стока в търговската мрежа, към фабриките не отива почти нищо. Ситуацията наистина е трагична, апелираме за максимално бърз прием по протоколите за напълно пропаднали площи и за максимално бързо изплащане на помощта, свързана с мерките срещу негативното икономическо въздействие на войната в Украйна, каза той. Колев подчерта, че земеделските производители имат разходи, свързани със следващия сезон – есенното торене, зимните резитби, които, ако не бъдат направени, следващата реколта отново е пред провал.

“Беритбена кампания почти няма, берат се малки количества през няколко дни”, заяви Живка Гроздева, представител на Асоциация на овощарите в България и земеделски производител от Карнобат. Не успяваме да удовлетворим интереса на потребителите, в търговската мрежа в момента има основно гръцка стока от праскови и нектарини. Цените се повишиха, но не в степен да компенсират огромните загуби на реколта. Качеството на плодовете бе компрометирано от градушките. Доста трудна и патова е годината за всички земеделски производители. Има стопани, които се опитват да продадат насажденията си. Важно е в разумни срокове да получим втората част от подпомагането, свързано с Украйна в рамките на този бюджет, в който беше обещано от служебното правителство”, посочи тя.

Сред другите проблеми на земеделските производители са кампанията за очертаване на земеделските площи, която по думите им, е протекла много трудно. Голяма част от тях не са успели да кандидатстват по новите схеми и мерки заради това, че разяснителната кампания не е била достатъчна, неизяснени въпроси е имало и в земеделските служби.

От браншовите организации смятат, че Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони е “изключително грешно направен, несправедлив, труден за използване”. Според тях планът трябва спешно да се промени, а промените трябва да станат факт до края на годината.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама