Не гъби, а примеси в храната са причината за натравяне на софийско семейство преди седмица. Това съобщи директорът на “Пирогов” проф. Стоян Миланов. Един от пострадалите беше лекуван в спешната болница, а останалите – в Александровска болница.
Чисто клинично при пациентът в “Пирогов” е нямало отравяне с гъби. Става въпрос за алерген, който предизвиква подобни симптоми, които не могат да бъдат свързани с гъбно отравяне, тоест примес в храната, която консумираме, каза прод. Миланов за Хоризонт. Това е токсин, който може да бъде срещнат и в старо жито.
След инцидента големи количества вносни култивирани печурки бяха изтеглени от верига хипермаркети Кауфланд. Производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.
Още по темата: