Био-плодовете и зеленчуците в ЕС съдържат по-малко остатъци от пестициди в сравнение с не–биологичните, като нивата са съответно 0.5 % и 2,6%. Това се казва в петия годишен доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) за остатъчните вещества от пестициди в храните в 27-те държави – членки на ЕС, Норвегия и Исландия, съобщава fermer.bg. Докладът на EFSA се основава на анализ на повече от 79 035 проби от 647 различни видове храни, извършвани от националните органи по храните, като в 97% от случаите са открити остатъци от пестициди.
Храните с най-високи темпове на превишаване на максималните нива на остатъчни вещества са спанак (6.5 %), фасул с шушулките (4.1 %), портокали (2,5%), краставици ( 2,1%) и ориз (2%). Храните с най-ниски ставки за максимални нива на остатъчни вещества са пшенично брашно (0.3 %) и картофи (0.6 %).