Откриха остатъчни пестициди в над 97% от био-плодовете и зеленчуците

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Био-плодовете и зеленчуците в ЕС съдържат по-малко остатъци от пестициди в сравнение с не–биологичните, като нивата са съответно 0.5 % и 2,6%. Това се казва в петия годишен доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) за остатъчните вещества от пестициди в храните в 27-те държави – членки на ЕС, Норвегия и Исландия, съобщава fermer.bg. Докладът на EFSA се основава на анализ на повече от 79 035 проби от 647 различни видове храни, извършвани от националните органи по храните, като в 97% от случаите са открити остатъци от пестициди.

Храните с най-високи темпове на превишаване на максималните нива на остатъчни вещества са спанак (6.5 %), фасул с шушулките (4.1 %), портокали (2,5%), краставици ( 2,1%) и ориз (2%). Храните с най-ниски ставки за максимални нива на остатъчни вещества са пшенично брашно (0.3 %) и картофи (0.6 %).

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА