Откриха демонстрационен център за производство на продукти от реплянска овца

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Демонстрационен център за производство на продукти от реплянска овца бе официално открит в село Репляна, област Видин. Той се намира във ферма „Реплянка“ и целта му е да покаже на практика как връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша за местните хора, бизнеса и природата. Собственикът на фермата Димитър Иванов изгражда центъра с експертната подкрепа на Българско дружество за защита на птиците и с финансиране от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората.

в
Фермата отвън

Фермата е разположена в сърцето на Западна Стара планина – регион от Натура 2000, а ливадите около нея се стопанисват в съответствие с агроекологичните изисквания. Около 500-те животни в стопанството се отглеждат пасищно и се хранят предимно със сено, в което има над 100 вида треви и билки. Всеки ден се добиват 30 литра мляко от около 350 овце. Част от суровината се преработва и се продава директно по Наредба 26 на Министерство на земеделието и храните, друга част се изкупува от държавно предприятие във Видин.

м
Богатото природно биоразнообразие е важно за производството на мляко с отлични качества

Димитър Иванов обяснява процеса на преработка: “Млякото постъпва в пастьоризатор, който се загрява до определена температура, след това се охлажда, източва се във ваната за производство на сирене, подсирва се, пресова се за кратко, реже се и се добавя сол. Трябва 24 часа да стои в солен разтвор и се подрежда в кофички, тенекии и др. Киселото мляко се прави тук в по-малко количество. То няма необходимата трайност, затова трябва бързо да се реализира на пазара.”

В рамките на официалното откриване шеф Валери Нешов приготви за гостите вкусни ястия от местни продукти, сред които „билково агне на барбекю“, чиизкейк от прясно овче сирене.

н
Качеството на месото на реплянската овца е високо ценено и много вкусно, приготвено на скара

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА