Отиде си доайенът на селскостопанската наука акад. Цено Хинковски

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

На 26 май 2013 г., на 85 годишна възраст, завинаги ни напусна доайенът на българската селскостопанска наука акад. Цено Хинковски. Учен с международен авторитет, той е член-кореспондент на четири чуждестранни академии, сред които и на Световната федерация на генетиците. Роден е на 29 август 1927 г. в с. Борован.

Акад. Цено Хинковски специализира генетика при Нобеловия лауреат проф. Мюлер и проф. Харви в Университета Колумбус, Охайо, САЩ. Основните му научни приноси са в областта на популационната и частна генетика на животните. Академик Цено Хинковски е не само учен-теоретик в областта на генетиката, но и продуктивен селекционер – автор и съавтор на ценни породи, сред които Североизточна тънкорунна порода овце, Северобългарски коридел, Българска синтетична популация високомлечни овце, Българска бяла порода кози и Българска Мура биволи.

Акад. Хинковски е създател на школа от учени и специалисти в областта на популационната генетика, развъждането и селекцията на селскостопански животни. Заемал е и редица научни ръководни длъжности – завеждащ секция “Популационна генетика” – (1981 – 1997). Бил е директор на Института по Животновъдство в Костинброд и генерален директор на Научно обединение говедовъдство и овцевъдство. Главен научен секретар на Селскостопанска академия (1973-1976) и председател на Селскостопанска академия (1982- 1992). Носител е на орден “Стара планина”.

Поклонението пред тленните останки на акад. Цено Хинковски ще бъде в сряда, 29 май от 14 ч. в ритуалното зала на Боянския гробищен парк.

Поклон пред светлата му памет!

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама