Отчуждаването на имоти при строеж на обекти с национално значение ще става по-лесно

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Имотите в райони, където се строят обекти от национално значение ще бъдат отчуждавани по-бързо. Това предвиждат промените в Закона за държавната собственост, които депутатите приеха вчера на първо четене. Според новите правила, строителството на магистрали и други обекти няма да се спира с жалба на собствениците, както беше възможно досега.

Според законодателя, целта на промените е да се ускори усвояването на средствата от фондовете на Европейския съюз при справедлив баланс между защитата на частната собственост и обществените интереси, без да се нарушават правата на собствениците на имотите, които се отчуждават.

От 150 гласували народни представители, трима бяха против, а 41 се въздържаха. Решението беше прокарано и с гласовете на ДПС. За сметка на това депутатите от Патриотичния фронт, които подкрепят кабинета, се въздържаха. За поправките гласуваха и представителите на ГЕРБ, РБ и БДЦ. Повечето от депутатите от БСП се въздържаха, а някои бяха против.

Според новите текстове, ако отчуждаването е обжалвано от собственика, то ще влиза в сила след решение на съда. Собствениците ще бъдат обезщетени за вреди върху имота или той ще бъде възстановен изцяло от инвеститора, ако отчуждаването не се осъществи или бъде отменено.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама