Отбелязваме Световния ден на почвата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

На 5 декември се отбелзва Световният ден на почвите. Целта на този ден е да се привлече внимание върху важността на доброто състояние на почвите и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси.

През 2023 година темата на Световния ден е „Почвата и водата: източник на живот“. Идеята е да се подчертае значението и връзката между почвата и водата за постигането на устойчиви и издръжливи хранително-вкусови системи.

Днешният ден има голямо значение, тъй като загубата на хранителни вещества в почвата е основен процес на деградацията й, застрашаващ храненето.

Почвеният слой е основа за 95% от храната, която консумираме и представлява 25% от всички живи организми на земята.

Състоянието на над 60% от почвите в Европа не е добро и продължава да се влошава, вследствие на редица фактори, сред които замърсяването, прекомерната експлоатация и екстремни климатични явления като суша и пожари.

По-рано тази година ЕК предложи нова Директива относно мониторинга и устойчивостта на почвите, която има за цел да създаде рамка за наблюдение и оценка здравето на всички почви в ЕС, да превърне в норма устойчивото управление на почвите, както и да бъдат идентифицирани и картографирани всички потенциялно замърсени терени.

Отбелязването на този ден е по препоръка на Международния съюз по почвознание през 2002 година

Под ръководството на Кралство Тайланд и в рамките на Глобалното сътрудничество за почвите, ФАО (Организацията на ООН по прехрана и земеделие) подкрепя формалното установяване на световния ден като платформа за повишаване на информираността по отношение на почвите. Конференцията на ФАО единодушно одобрява създаването на този ден през 2013 година и изисква неговото официално провъзгласяване на 68-ото Общо събрание на ООН. През декември същата година Общото събрание на ООН откликва с определянето на 5 декември 2014 г. като първия Световен ден на почвите.

Датата 5 декември е избрана, тъй като тя съвпада с рождената дата на Н.В. Крал Бумибол Адулядей, Крал на Тайланд, който е основен инициатор за отбелязването на този ден.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА