Отбелязваме Световния ден на почвата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В София ще се състои международна конференция за почвеното здраве

Световният ден на почвата (5 декември) е празникът на ООН, който отбелязва значението на здравословните почви за здравословна храна и живот. Тази година под мотото „Поддържайте почвата жива, защитавайте почвеното биоразнообразие“, кампанията се фокусира върху биоразнообразието на почвите като природно и естествено решение за постигане на продоволствена сигурност, смекчаване на климатичните промени, подобряване на човешкото здраве и намаляване на бедността.

В България Световният ден на почвата ще бъде отбелязан с двудневна международна конференция под наслов „Екология и агротехнологии – фундаментална наука и практическа реализация“, която стартира днес. Организатор е Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, а съорганизатори са Селскостопанската академия и Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) в България. Научната конференция на 5 и 6 декември 2022 г. е под патронажа на председателя на Селскостопанска академия и ще се проведе в София, ул. „Раковски” 108, в Дома на науката и техниката. Предвижда се да бъдат изнесени десетки доклади, посветени за почвеното здраве и въздействието върху селското стопанство.

Докладите са разделени в няколко основни направления – почвознание и екология (5 декември е Световен ден на почвата), механизация на земеделието и хидромелиоративни системи, растителна защита. В рамките на двата дни ще бъдат представени новите изисквания по отношение на Зелената сделка в контекста и за почвите, както и стратегиите за опазването на почвеното плодородие в рамките на визията до 2030 г. акцент ще бъде поставен и върху борбата с опустяването в глобален и национален мащаб. Доклади ще бъдат изнесени от изявени учени в областта на почвознанието, които ще представят собствени изследвания.

 

Почвеното здраве застава във фокуса на международна конференция

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама