От утре: Сертифицираният овощен посадъчен материал трябва да бъде с жълт етикет

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Документът на производителя или търговеца, който се поставя върху САС материал, трябва да бъде жълт на цвят или сертифициран като предбазов,базов или сертифициран материал от ИАСАС по чл.7 и отговарящ на следните изисквания по алинеите 5,6,7,8 и 9 (Снимка №1) и ал. 4,5 и 6 от чл.12 (Снимка №2) по отношение на опаковането,етикетирането и/или пломбирането.

Снимка №1
Снимка №2

До 30 юни 2021 г. се разрешава пускането на пазара на CAC материал, върху който са поставени различни от жълти на цвят етикети, когато тези цветни етикети вече са били в употреба преди 1 април 2020 г. При пускане на пазара на такъв посадъчен материал от овощни растения и на овощни растения, когато документът на производителя или търговеца се използва като етикет,  той трябва да се идентифицира като такива, като изрично се упомене, че материалът е бил в употреба преди 1 април 2020 година.

Одобрените като САС (стандартни) материали трябва да бъдат придружени от документ на производителя или търговеца, отпечатан незаличимо на български език или на друг от официалните езици на Европейския съюз и лесновидим и четлив, и съответстващ на изискванията по приложение № 7 (снимка №2) всяка друга информация на производителя или търговеца върху документа трябва да бъде поставена по такъв начин, че да се отличава от реквизитите на придружаващият документ, който трябва да:

1.включва информацията по чл.13,ал.8;

2.е написан на български език или на друг от официалните езици на Европейския съюз;

3.е изготвен в поне два екземпляра(производител и получател);

4.Придружава овощния посадъчен материал от мястото на производителя до мястото на получателя;

5.включва наименованието и адреса на получателя;

6.включва датата на издаване

7.включва,когато е целесъобразно,допълнителна информация от значение за съответните партиди.

От данните,които се поставят на документа на производителя отпада изискването за обозначаване на количество, както и по отношение на трети страни- името на държавата,на чиято територия е произведен овощният посадъчен материал. Останалите изисквания остават непроменени. (Снимка №3)

Снимка №3

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА