От октомври пивоварите у нас ще предоставят информация за калориите в бирата. Това каза за “Агрозона” изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Освен за съдържащата се енергия в напитката потребителите ще бъдат информирани и за съдържание на въглехидрати, протеини, мазнини и др.
Всички компании от Съюза първоначално ще поместят тази информация на интернет платформа, тъй като промяната на етикетите изисква време, но до края на 2017 г. тези данни ще бъдат и на етикетите. “Това е доброволен ангажимент на индустрията”, посочва Ивана Радомирова.
По думите й браншът не е задължен да предоставя информация за съставките на продукта, тъй като произвежда алкохолна напитка. Да се изписват съставките обаче е дългогодишна традиция в целия Европейски съюз и в други страни по света. Индустрията има задължение да изписва наличието на съставки, съдържащи глутен, каквато е малца, например.
Подробен материал за пазара на пиво, тенденциите, както и любопитни факти за бирата четете в сп. “Агрозона” през август.