От колко енергия се нуждаят доматите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Никой не може да си представи света без доматите, които днес са култура, която се отглежда наблизо и далеч. Доматите могат да се консумират пресни, в салата, в сос, да се пекат или пък да се сушат. Ако пък осигурите 3 месеца топло време, то тогава можете да се наслаждавате и на домати от собствената си градина. Не всички обаче живеят в подобен климат и често се налага доматите да се отглеждат в отопляеми с допълнително осветление оранжерии, с торове, пестициди и допълнително оросяване.

Какво сочат сметките? Полските домати се нуждаят от само 0,8 мегаджаула (около 190 ккал) за всеки събран килограм. Типичният домат тежи около 125 г, от които 95% са вода, а останалото – въглехидрати и целулоза. Неговата хранителна стойност се заключава в съдържанието на витамините С и А. Доматът с такъв размер съдържа около 22 ккал, които могат да се превърнат в хранителна енергия, съобщава порталът Agroxxi. Това е само малка част от енергията във вид на отопление и електроенергия, нужна за производството му.

По-често доматите, които купуваме от магазина обаче, са не от полето, а от оранжерии, където се гледат на хидропоника – без почва под стъкло, или в дълги тунели, покрити с пластмаса. Тук стойността на енергията на производство е значително по-висока.

Най-висока концентрация на пластмасови оранжерии има в южната част на Испания.125-грамов домат от Испания, който е отгледан в неотопляем тунел, изисква около 150 ккал, а получените в отопляеми оранжерии домати, вече по около 560 ккал. Тъй като такъв домат може да осигури само около 22 ккал енергия, то разликата вече няма да е 1:1, а 1:7 и 1:25. А като се има предвид и доставката на дълго разстояние, нужното съхранение, опаковането и транспортирането в регионалния разпределителен център, стойността на енергията се увеличава до 460–875 ккал /125 г, увеличавайки съотношението до 1: 21 и 1:40.

Тъй като тези домати се отлеждат в относително топъл средиземноморски климат, те далеч не са най-енергоемките в света: доматите, отгледани в отопляеми оранжерии в много европейски страни, изискват до 40-150 пъти повече енергийни разходи, отколкото те дават във вид на хранителна енергия.

Възможно най-добрият начин да си представите всъщност колко енергия отнема производството на 1 домат, е като изразим нужната енергия във вид на дизелово гориво в супени лъжици.

За 125-грамов домат това са около 10 супени лъжици. За семейна салата, която изисква килограм оранжерийни домати с обичаен размер, ще понесете загуби за производство на енергия, еквивалентна на 80 супени лъжици или 5 чаши дизелово гориво. Тази прекрасна илюстрация показва как производството и разпределението на продуктите зависят в значителна степен от разходите за топливо и електроенергия.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА