Цената на свинското месо се е повишила на годишна база с близо 2 лв за килограм на едро, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През ноември 2018 г. кило свински мръвки са се продавали за средно 7,41 лв, докато година по-късно те са стрували 9,39 лв. На база на шестгодишния период, който наблюдават в борсовата търговия от комисията, цените на свинското са най-високи, коментират експерти. При пилешкото месо също се наблюдават повишаващи се цени. Средната цена за ноември на пилешкото месо е 3,94 лв за килограм, като подобна е била стойността и преди шест години, когато бяха засечени първите случаи на птичи грип у нас. За шестгодишен период каймата също отбелязва своя пик през 2019 г, коментират експерти. През ноември средната цена на кило от мляното месо е била 5,24 лв, докато през последните пет години тя се е търгувала на цени между 4,36-4,67 лв/кг. Повишаване на цените се отбелязва и при другите хранителни продукти. С висока стойност тази година е брашното – 90 ст за кило, което е с 10 ст над нивата от предишната година.
Поскъпване има и при зеленчуците плодовете на борсата. Оранжерийните домати тази година бележат високи цени, като средната за ноември е с 2 ст по-висока от 2014 г., когато тя е била 2,02 и е пикова.
Тази година повишение отбелязват и картофите, морковите, лука, които са най-високи от шест години насам и средното поскъпване за килограм е до 10-20 ст.
Борсовите цени на ябълките през тази година се доближават до цените от 2017 г., когато те достигнаха стойност от 1,24 лв за кило.