От утре въвеждат задължителни сертификати за внос на растителни продукти

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Фитосанитарните сертификати ще трябва да придружават повечето растения и растителни продукти на влизане в  Европейския съюз (ЕС). Изискванията ще започнат да се прилагат от утре- 14 декември.Новите правила на ЕС означават разширени инспекции за растителни продукти и от САЩ. Преди растенията и други сурови и минимално обработени растителни продукти да влязат в страните-членки на ЕС и Швейцария, пратките трябва да бъдат инспектирани и да получат фитосанитарен сертификат.

Без необходимия сертификат, пратките ще бъдат отхвърлени

Новите правила имат за цел да модернизират фитосанитарния режим, като засилят по-ефективните мерки за защита на територията на Съюза и неговите растения. Те имат за цел също така да гарантират безопасна търговия, както и да смекчат въздействието на изменението на климата върху здравето на нашите култури и гори. На практика новите разпоредби засягат всички растителни продукти.

В момента списъкът на растенията, освободени от задължението за носене на фитосанитарен сертификат от 14 декември 2019 г., са следните плодове: ананаси, кокосови орехи, дуриани, банани и фурми.

Растителните продукти, за които сега ще е необходим фитосанитарен сертификат, включват:

  • Плодове и зеленчуци (с изключение на консервираните чрез дълбоко замразяване.)
  • Рязан цвят
  • Клонки от дървета или храсти, задържащи зеленина
  • Зърно или зърнени продукти
  • Хмел, пелети и шишарки
  • Семена
  • Други необработени или минимално обработени растителни продукти, включително дървесина

В допълнение към новите изисквания за сертификатите, ЕС ще забрани 36 високорискови растителни групи, които ще бъдат напълно забранени да влизат в континента.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама