Оранжерия в небето храни 900 семейства

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Неизползван офис на покрива на изоставена бизнес сграда в Хага е превърнат в оранжерия, в която се отглеждат различни видове зеленчуци. В нея домати, краставици и зелени салати се развиват добре на обща площ 1 200 м2. Няколко етажа по-надолу в сградата е инсталирана акваферма, в която се отглеждат риби за консумация. Оранжерията бе открита през май 2016 г. и от нея се захранват 900 местни семейства. Годишното производство на зеленчуци е 50 тона продукция плюс 500 тона риба тилапия.

„Хората искат качествена храна от място близо до домовете им, което познават.“, казва ръководителят на проекта Марк Дърно от UrbanFarmers цитиран от The Guardian. Базираната в Цюрих компания е специализирана в изграждане на градски ферми. „През следващите 5 или 15 години това ще бъде важна ниша.“, смята той.

Сградата в Хага е построена през 50-те години на миналия век като телевизионна централа за Philips. Офисната площ е около 12 400 м2. По-голямата част от нея е изоставена, но е прекалено скъпо да бъде разрушена. По време на икономическата криза в Нидерландия около 18% от офисите са опразнени и тази тенденция ще продължава и в бъдеще. Затова от градската администрация на Хага са доволни, че са успели да намерят нова полза от старата сграда и да я дадат под наем на UrbanFarmers. Средствата за проекта са собствени на компанията и заем от хагския фонд за благоустройство и икономика.

orange1
През 2017 г. компанията UrbanFarmers планира да отвори 10 ферми в САЩ.

Рибарският развъдник се състои от 28 аквариума. В друг контейнер се събира мръсната вода от аквариума и благодарение на специална бактерия се превръща в течен тор за растенията в оранжерията. Междувременно растенията, които се отглеждат без почва, пречистват водата на рибата. Тази система е известна от столетия като аквапоника.

„Градските градини са пример за това как можем да създадем обратна връзка с храната. Клиентите се чувстват дистанцирани от глобалните вериги на хранене, искат да знаят от къде идва храната им.“, казва Ян Вилем ван дер Шанс, инженер, специализиран в системите за градски ферми в датския Landbouw Economisch Instituut.

Под въпрос остава обаче дали градските ферми могат да намерят комерсиално приложение. „Градските ферми трябва да предложат продукти, които не може да се купят в супермаркетите, нещо специално, което носи висока хранителна стойност. Иначе мисля, че трудно ще се развиват.“, допълва Ван дер Шанс. През 2017 г. компанията UrbanFarmers планира да отвори 10 ферми в САЩ.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА