Ограничават възможностите за двойно финансиране на лозарите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Въвежда се ограничение на заявителите за подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, които през последните 10 финансови години са се възползвали от европейско финансиране, за същата дейност и на същата площ. По този начин ще се избегне двойното финансиране по мерките от Националната програма, ще се даде възможност на нови производители да се възползват от европейски средства и ще се отвори път за финансиране на различни дейности, допустими за прилагане по реда на мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Това става с промени в наредбата, касаеща критериите за допустимост на кандидатите.

Друго предвидено изменение е промяна в едно от условията към договорите за наем/аренда или преаренда на земята. Към момента, нормативно изискване е договорите да бъдат със срок на действие минимум 5 стопански години. Това обаче е проблем при осъществяването на проверките за кръстосано спазване, които са приложими за мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, тъй като основно изискване е резултатите от тях да бъдат за календарна година (чл. 97, Регламент 1306/2013). Затова е логично срокът на договора да бъде в календарни години, като по този начин контролът ще бъде съобразен с регламентираните изисквания, се казва в доклад на зам. министърът на земеделието Цветан Димитров.

Предвижда се и промяна на срока, в който кандидатите могат да заявят авансово плащане, от 20 август на 1 септември. Така ще се осигури по-дълъг срок за реакция от страна на бенефициентите, което от своя страна ще окаже благоприятно въздействие върху усвояемостта на бюджета.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements