Одобрени са проекти по подмярка 19.3 за подготовка и изпълнение на дейности на МИГ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Одобрените проекти са с 100% финансиране

Одобрени за финансиране на седем проектни предложения за вътрешнотериториално сътрудничество на стойност 2,3 млн. лв. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Одобрените проекти са с 100% финансиране.
Проектите на Местните инициативни групи (МИГ) реализират местните групи на територията на 47 общини от селските райони
Дейностите по тях предвиждат създаване на общи продукти и услуги, информационни и маркетингови кампании, инвестиции в материални и нематериални активи, дейности, насочени към съхраняване и популяризиране на културната и историческата идентичност, въвеждане в практиката на иновативни за селските райони на България дейности, които успешно се прилагат в ЕС и други страни. Целта е чрез изпълнение на предвидените съвместни дейности да се допринесе за сътрудничеството между териториите на страната и държавите – членки на ЕС.
Финансиране ще получат 2 проектни предложения насочени към инвестиции в нови технологии и „умни“ селища в селските райони. Това са „Опознай миналото – цифровизирай бъдещето“, който ще се изпълнява съвместно от сдружение „МИГ Стамболово – Кърджали 54“ и сдружение „МИГ Минерални бани – Черноочене“ и „Интелигентни селски територии“, в който си партнират МИГ „Разлог“, МИГ „Попово“ и МИГ „Аврен – Белослав“.
Одобрени са 4 проекта свързани със съхранението и популяризирането на местните традиционни сортове и храни, както и характерните за различните територии на страната начини на тяхното приготвяне и консумация. Проектните предложение са:
• „Пътища на вкусовете: Улиците на вкуса, където храната е традиция“ на МИГ Котел, Сунгурларе и Върбица в партньорство с МИГ „Исперих“ и МИГ „Тервел – Крушари“;
• „Опознай и съхрани българското – предай нататък. Пътят на зрънцето, шевицата и песента“ на сдружение „ МИГ Лясковец – Стражица“ в партньорство с МИГ „Самоков“, МИГ „Сливница – Драгоман“, МИГ „Троян, Априлци и Угърчин“ и МИГ „Белене-Никопол“;
• „Вкусове от Пирин и Родопите – ела и опитай“, в който си партнират МИГ „Гоце Делчев – Гърмен -Хаджидимово“ и МИГ „Високи Западни Родопи – Борино – Доспат – Сърница“;
• „Магията на българската храна“ на 7 местни инициативни групи – МИГ „Тунджа – Сливен – Долината на Тунджа“, МИГ „Главиница – Ситово Крайдунавска Добруджа“, МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“, МИГ „Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе“, МИГ „Троян, Априлци и Угърчин“, МИГ „Ардино – Джебел“ и МИГ „Сливница – Драгоман“;
По проекта „От Средновековието до наши дни – популяризиране на значими личности, събития и църковно наследство на териториите на МИГ Раковски и МИГ Радомир- Земен“ двете местни инициативни групи партньори ще извършат дейности, насочени към опознаване, съхранение и популяризиране на историческото и културното наследство на териториите си, в т.ч. значимите личности и събития в трите общини.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама