Одобрен е българският национален стандарт за отговорно управление на горите

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути
Одобрен е българският национален стандарт за отговорно управление на горите и ще влезе в сила от 16-и август 2017 г. Така България се нарежда сред първите държави в Европа, заедно с Франция и Португалия, довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация, в съответствие с най-новите изисквания на FSC, съобщават от WWF. Стандартът за България е разработен от национална работна група, координирана от WWF, с участието на представители на различни министерства, институции и организации.
Нели Дончева, ръководител програма „Гори” във WWF-България, коментира, че принципите и критериите на FSC осигуряват международно призната норма за отговорно управление на горите. Нуждата от адаптиране на регионално и национално ниво се налага от разнообразните законови, социални и географски различия, в чиито условия растат горите в различните части на света, посочва тя и допълва, че по тази причина към принципите и критериите се разработват индикатори, адпатирани на национално ниво. Те отразяват местните специфики.
Националният стандарт влиза в сила три месеца след официалното му публикуване на сайта на организацията, т.е. на 16 август 2017 г. Така от тази дата всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми съгласно изискванията на националния стандарт. За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година от датата на влизането му в сила, т.е. най-късно до 16 август 2018 г., уточняват от WWF.
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА