Очакваме нормална реколта от череши, сливите ще бъдат малко

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Тази година може да очакваме нормална до обилна реколта от череши на повечето места в страната. Това каза пред “Агрозона” проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. “Изключение прави Кюстендилския регион, където насажденията измръзнаха. Там имаше късни мразове и слани, реколтата е елиминирана”. В Тракийската низина и другите части на страната като Източния район и  особено Югоизточния, който е най-големият производител на череши, се очаква съвсем нормална реколта. От другата седмица ще започне и зреенето на най-ранните сортове череши, увери проф. Живондов.

cherry

При другите овошки – очаква се по-слаба реколта при сливите, и обилна реколта при кайсииите. Кайсиите дори трябва да се прореждат. “Имаше липса на летеж на пчели по време на цъфтежа на сливите и те не са опрашени добре. За ябълките, крушите, дюлите и прасковите очакваме добри реколти.

плодове ябълки

“Измръзванията по черешовите насаждения не са само в Кюстендилско”.  Това коментира от своя страна Слави Трифонов, председател на Национален съюз на градинарите в България. “Последната слана удари от Казанлък до Сливенско, а по-предната бе покрай морето и по-конретно Бургаско. Там има много измръзнали насаждения, като може да говорим и за големи щети”. При черешите се очаква реколта, близка до миналогодишната.

“Агрозона” припомня, че и през изминалата година лошото време компрометира черешовата реколта. Тогава слана  попари голяма част от дърветата, а тези, които успяха да оцелеят, бяха  заплашени от напукване заради обилните дъждове. През 2015 г. обаче страната ни отчете един от най-силните сезони за плода, когато бяха прибрани над 48 хил. тона череши.

Още по темата: 

Ранните череши ще струват около 5-6 лв. за килограм

Продукцията от череши е намаляла с 25 %

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама