Събитието ще се проведе на 13 октомври
Учени и лидери в птицевъдния сектор на ЕС се очаква да се съберат през есента, за да обсъдят ролята на птичето месо, като част от стратегията „От фермата до трапезата“. Онлайн събитието, което ще се проведе на 13 октомври, ще разгледа устойчивостта на пилешкото месо в сравнение с други меса и алтернативни месни протеини, както и хуманното отношение към животните в сектора и как науката и иновациите могат да гарантират безопасността, достъпността и хранителната стойност на птичето месо.
Комисарят по земеделието на ЕС Янус Войчеховски заяви, че ЕС трябва да работи за подкрепа на алтернативни методи за производство на животни и да се опита да подкрепи фермерите, които доброволно въведоха високи стандарти за хуманно отношение към животните.
Гражданите на страните- членки на ЕС консумират средно 25,3 кг птиче месо годишно
Онлайн събитието, което ще се проведе през октомври, е едно от първите, проведено като част от нова комуникационна кампания за птиче месо в ЕС, стартирана миналия месец. Под мотото: “Това са европейски птици! Висококачествена птици с европейска гаранция”, тя цели да засили доверието на потребителите в качеството на птиците в ЕС.
Кампанията, която обединява 5 национални организации за домашни птици от Франция, Германия, Италия, Полша и Холандия и тяхната европейска асоциация AVEC, се фокусира върху значението на спазването на стандартите на ЕС за осигуряване на високи нива на хуманно отношение към животните, устойчивост на животните и безопасност на храните.