Образователният министър иска професионални кредити в земеделските гимназии

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

“Искаме да свържем гимназиите да бъдат по-обединени – това е възможността за тяхното сливане, за да бъдат по-силни и да създадем близки отношения с всичко, което е над това образоване, за да създадем т.нар. вертикална проводимост”, това коментира министърът на образованието проф. Тодор Танев на журналистически въпрос дали подготвя платформа, с която да свърже професионалните гимназии по селско стопанство и бизнеса. Танев участва в организираната от Синдиката на българските учители национална конференция за ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор. “За да могат учениците, завършващи земеделска гимназия да знаят къде по-нататък ще се развиват, трябва да имаме професионални кредити”, каза още проф. Танев и уточни, че кредитите, натрупани в гимназията трябва да бъдат признавани за по-висока степен на образование, за да нямат учениците приемни изпити и да продължи плавно нагоре тяхното израстване. Във визията си за професионалното образование министърът допълни, че системата трябва да позволява изход към професионална дейност и връщане отново в образователната система. “Системата, както е досега, затваря вратите след 12. клас”, коментира още министър Танев.

По повод преминаването на професионалните училища към общините, образователният министър каза, че земеделските образователни институции трябва да запазят земите си, въпреки многото апетити към тях. Той коментира промяната като възможност за създаване на по-здрава връзка с местния бизнес.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА