Няма отровени пчели в област Пазарджик

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
1 Минути

Няма отровени  пчелни семейства след пръскането с препарати по растенията в област Пазарджик.  Това стана ясно след проведена среща в Областната управа по данни на местната дирекция по безопасност на храните.

В дискусията са участвали селскостопански производители и пчелари. Целта на срещата бе да се намери компромисно решение, така че да не се пропускат дейности по растителна защита, но и да бъдат предпазени медоносните насекоми.

В региона са регистрирани общо 430 пчелина като през 2018 година са взети превантивни мерки . Експерти са проверили 445 земеделски стопани за това дали правилно прилагат агрохимията в производството. След проверката са установени са 532 несъответствия и в резултат на това са направени  предписания и са съставени 6 акта.

Също така от 2014 г. досега са издадени 12 разрешения за въздушно пръскане. Подадени са и 13 жалби за нерегламентирано третиране на площи, в  4 от случаите – по въздух. За същия период не е установено масово измиране на пчели.

По време на срещата са припомнени ангажиментите на фермерите при прилагане на препарати за растителна защита. Три дни преди това те са длъжни да подадат уведомителни писма, както и да информират собствениците на близки пчелини лично с SMS или по електронна поща.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements